9 najważniejszych czynników przy wyborze usługi cateringowej na imprezę

Catering to punkt krytyczny każdego wydarzenia, na który publiczność przywiązuje największą wagę i najwyżej ją ocenia. Dobra obsługa cateringowa sprawi, że Twoi goście zabiorą ze sobą doskonałe wspomnienia z imprezy, potęgując i potęgując doznania. Jeśli usługa należy do określonej kategorii, może być nawet wykorzystana jako zachęta do wzięcia udziału w wydarzeniu.

W związku z tym ważne jest, aby poświęcić trochę czasu na wybór najlepszej usługi cateringowej na Twoje wydarzenie.

Aby Ci pomóc, oferujemy ten krótki przewodnik po wyborze odpowiedniego cateringu na każdą okazję:

1. Styl imprezy

2. Goście

3. Specjalizacje

4. Na miejscu kuchnia

5. Test smaku

6. Referencje

7. Zrównoważony rozwój

8. Alternatywy dla tradycyjnego żywienia

9. Inne wskazówki

1. Styl imprezy
Ponieważ wydarzenie firmowe to nie to samo, co publiczne, tak jak formalne stroje to nie to samo co przebranie itp.

Twoja usługa cateringowa musi być dostosowana do stylu imprezy, a nawet do motywu przewodniego lub koncepcji jak np. konferencje. Ostatecznie jest to jeden z elementów składających się na doświadczenie, więc jeśli współgra z resztą wydarzenia, pomoże osiągnąć jego cel.

Niektóre usługi cateringowe są bardziej wyrafinowane, podczas gdy inne są bardziej przyziemne. Oczywiście odbije się to na budżecie, więc to, czy będziesz w stanie zaoferować bardziej eleganckie potrawy, będzie zależeć od tego, ile chcesz wydać.

2. Goście
Podobnie jak styl imprezy, należy również wziąć pod uwagę rodzaj gościa : poziom profesjonalny, poziom ekonomiczny, sektor… Wszystkie te szczegóły pomogą określić specyficzne potrzeby Twoich gości oraz rodzaj usługi cateringowej, jakiej potrzebujesz.

Oczywiście konieczne jest również uwzględnienie liczb. Niektóre firmy cateringowe mają doświadczenie z większymi grupami, podczas gdy inne mogą zagwarantować ich najlepszą jakość tylko do określonej liczby gości.

3. Specjalizacje
Sprawdź specjały każdej usługi cateringowej – możesz potrzebować określonego stylu pasującego do tematu lub koncepcji imprezy: meksykańska, wegetariańska, świeże produkty, desery.

Usługa, którą wybierzesz, powinna również oferować opcje nietolerancji i wolne od alergenów.

Krótko mówiąc: jeśli potrzebujesz konkretnego rodzaju żywności, spróbuj znaleźć firmę cateringową, która specjalizuje się w tej opcji.

4. Na miejscu kuchnia
Jeśli zależy Ci na jakości, najlepiej jest gotować jedzenie na miejscu , więc jest to usługa świeżo przygotowana. Ten czynnik oznacza ogromną różnicę w porównaniu ze wstępnie gotowaną żywnością, zarówno pod względem smaku, jak i tekstury.

Aby było to możliwe, Twoja firma cateringowa musi mieć odpowiednie warunki do pracy, z odpowiednią przestrzenią, wylotem dymu i elektrycznością. Jeśli Twoja impreza jest plenerowa, namiot cateringowy może być najlepszą opcją.

5. Test smaku
Brak wypróbowania menu przed wydarzeniem to klasyczny błąd. Test smaku pozwoli Ci wybrać dania, wprowadzić zmiany, a nawet wykluczyć niektóre opcje i zastąpić je innymi. Warto wiedzieć gdzie domowe obiady Warszawa są najlepsze.

6. Referencje
Referencje są zawsze ważne. Sprawdź, którzy klienci korzystali z określonych usług cateringowych (wiele firm cateringowych umieści je na swoich stronach internetowych) i szukaj pozytywnych i negatywnych opinii. Staraj się nie ulegać nadmiernemu wpływowi któregokolwiek z nich, ale traktuj je jako kolejny czynnik, który należy wziąć pod uwagę przed podjęciem decyzji.

7. Zrównoważony rozwój
Jeśli Twoja firma wdraża strategię CSR (a jeśli nie, to powinieneś), będziesz zainteresowany usługą cateringową, która może zaoferować zdrowe, niskotłuszczowe menu. Poproś ich również, aby dokładnie obliczyli ilości, aby jak najmniej zmarnować.

Zdrowotność żywności i ilość marnowanej żywności to dwa czynniki brane pod uwagę podczas imprezy, aby otrzymać certyfikat zrównoważonego rozwoju .

8. Alternatywy dla tradycyjnego żywienia
Istnieje wiele opcji tradycyjnych usług cateringowych, w tym popularne już od jakiegoś czasu food trucki . Ta opcja stała się znacznie bardziej wyrafinowana i wyspecjalizowana, do tego stopnia, że ​​stanowi teraz poważną alternatywę. Jednak każdy food truck ma swoją specjalność, więc nie może zaoferować tak dużej różnorodności.

9. Inne wskazówki
Inne wskazówki dotyczące wyboru usługi cateringowej odnoszą się do rodzaju serwowanych potraw w zależności od rodzaju imprezy. Jeśli planowane są warsztaty lub warsztaty wymagające koncentracji, najlepiej nie podawać zbyt dużo jedzenia i ustrukturyzować ofertę wokół sałatek i lekkich dań. Z drugiej strony, jeśli planowane są ćwiczenia fizyczne, może być wymagane więcej węglowodanów.

Konieczne będzie również dostosowanie liczby kelnerów do rodzaju wydarzenia. Ściśle współpracuj z usługodawcą cateringowym, aby ustalić idealną liczbę, zachowując odpowiednią równowagę, aby zapewnić, że goście są zawsze obecni i że nie ma bezczynnego personelu.

Wystrój i kolorystyka powinny również pasować do tematu wydarzenia, aby nadać większej mocy koncepcji i ostatecznemu przesłaniu.

Na koniec starannie wybierz miejsce na paski . Pamiętaj, ludzie będą się tam gromadzić, więc najlepiej nie trzymać ich zbyt blisko ciągów komunikacyjnych, łazienek lub innych gorących miejsc.

rehabilitacja domowa

Post A Comment